De dagelijkse dingen weer doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen

Westland Orthopedie biedt een variatie aan kinderorthesen op diverse locaties. Het gaat hierbij om orthesen voor kinderen van een net een maand oud tot en met jongvolwassenen van 18 jaar. Er zijn specifieke kinderspreekuren op mythylscholen, kinderdagcentra en revalidatiecentra. Op deze spreekuren wordt nauw samengewerkt met kinderrevalidatieartsen en kinderfysiotherapeuten. Ook werken wij nauw samen met orthopeden in diverse ziekenhuizen. 
Wilt u meer informatie over kinderorthesen of een afspraak inplannen met een orthopedisch adviseur? Dan kunt u bellen met T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Helmen

Helmen voor kinderen hebben we in twee heel verschillende typen: de valhelm en de redressiehelm. Wij maken valhelmen voor kinderen wanneer er bijvoorbeeld valrisico’s zijn door epilepsie. Een ander type is de redressiehelm, specifiek voor baby’s met een afwijkende schedelvorm. De scheefgroei kan op een natuurlijke manier herstellen. Wanneer dit niet lukt, kunnen we dit bijsturen met een redressiehelm.
In het vergoedingenoverzicht informeren wij u over de vergoeding van hulpmiddelen. Raadpleeg ook altijd uw zorgpolis voor de exacte voorwaarden en vergoedingen.

Valhelmen

Wanneer iemand ongecontroleerde vallen en bewegingen maakt, door bijvoorbeeld epilepsie, beschermt een valhelm het hoofd tegen stoten en vallen.

De valhelmen die wij leveren zijn meestal volledig van leer gemaakt. Dit materiaal is ademend en voelt comfortabel aan. Hoe langer de helm gedragen wordt, hoe meer het leer zich zal vormen naar de vorm van het hoofd.

Wij kunnen de helmen leveren in verschillende varianten en verschillende kleuren leer. Tijdens de eerste afspraak zal de orthopedisch adviseur alle mogelijkheden met u bespreken.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook een afspraak maken met een orthopedisch adviseur via T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Spreidbroekjes

Wanneer uw kindje is geboren met een onvolledige ontwikkeling van de heupen (heupdysplasie), helpt een spreidbroekje om de heup zich op de juiste manier te ontwikkelen. Vroegtijdige behandeling is hierbij heel belangrijk. Het spreidbroekje spreidt de beentjes en brengt daarmee de heupkop in het centrum van de heupkom.

Uw kindje zal het spreidbroekje minimaal 23 tot 24 uur per dag dragen. Dit kan onder of over de kleding. Bij het baden, verschonen en aan- en uitkleden mag het spreidbroekje even af. De duur van deze behandeling varieert meestal van 4 tot 6 maanden. Gedurende deze tijd wordt de ontwikkeling van de heup en de pasvorm van het spreidbroekje regelmatig gecontroleerd door de orthopeed en de orthopedisch adviseur van Westland Orthopedie. Aan de hand van een röntgenfoto bepaalt de orthopeed uiteindelijk wanneer het dragen van het spreidbroekje afgebouwd kan worden.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook een afspraak maken met een orthopedisch adviseur via T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Pavlikbandage

De Pavlikbandage wordt ingezet voor de behandeling bij heupgewricht aandoeningen. Deze spreidt de beentjes en brengt daarmee de heupkop in het centrum van de heupkom. Op deze wijze wordt het gewricht gestimuleerd zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Een Pavlikbandage wordt minimaal 23 tot 24 uur per dag gedragen. Dit kan onder of over de kleding. Bij het baden, verschonen en aan- en uitkleden mag het Pavlikbandage even af. Hij is individueel instelbaar door klittenbanden en 4 kunststof sluitingen. Het materiaal voor de enkel- en voetmanchetjes bestaat uit polyethyleenfoam en katoenen banden.

De Pavlikbandage is leverbaar in de kleur wit en grijs. De Pavlikbandage wordt door de orthopeed voorgeschreven voor heupdysplasie, heupgewricht luxatie en heupgewricht subluxatie. De duur van de behandeling varieert meestal van 4 tot 6 maanden.

Gedurende deze tijd wordt de ontwikkeling van de heup en de pasvorm van de Pavlikbandage regelmatig gecontroleerd door de orthopeed en de orthopedisch adviseur van Westland Orthopedie. Aan de hand van een röntgenfoto bepaalt de orthopeed uiteindelijk wanneer het dragen van het spreidbroekje afgebouwd kan worden.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook een afspraak maken met een orthopedisch adviseur via T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Campspreider

De Campspreider wordt ingezet voor de behandeling bij heupgewrichtsaandoeningen. Deze spreidt de beentjes en brengt daarmee de heupkop in het centrum van de heupkom. Op deze wijze wordt het gewricht gestimuleerd zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Een Campspreider wordt minimaal 23 tot 24 uur per dag gedragen. Deze kan alleen over de kleding gedragen worden. Bij het baden, verschonen en aan- en uitkleden mag het Campspreider even af. De borstband is door klittenbandsluiting op maat te maken zodat uw kindje het minste last van de Campspreider zal hebben. Het materiaal voor de dijbeenmanchetjes is foam gepolsterd en is leverbaar in de kleur wit.

De Campspreider wordt door de orthopeed voorgeschreven voor heupdysplasie, heupgewricht luxatie en heupgewricht subluxatie. De duur van de behandeling varieert meestal van vier tot zes maanden. Gedurende deze tijd wordt de ontwikkeling van de heup en de pasvorm regelmatig gecontroleerd door de orthopeed en de orthopedisch adviseur van Westland Orthopedie. Aan de hand van een röntgenfoto bepaalt de orthopeed uiteindelijk wanneer het dragen van het Campspreider afgebouwd kan worden.

Op onze folder en nieuwsbrief pagina kunt u de folder bekijken.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook een afspraak maken met een orthopedisch adviseur via T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Enkel-voet orthesen

Voor hele jonge kinderen die net beginnen met lopen is een juiste ontwikkeling van de enkel en de voet heel belangrijk. Ook als ze ouder worden blijft de mobiliteit van uw kind  natuurlijk essentieel.

Lekker buitenspelen, meedoen op school en naar vriendjes gaan, horen er allemaal bij. Als de groei van de enkel en de voet niet helemaal gaat zoals het hoort, of de spieren hebben extra ondersteuning nodig, kan een enkel-voet orthese uw kind helpen. We leveren hiervoor zowel confectie orthesen als maatwerk. Om het hulpmiddel zo vriendelijk mogelijk te maken voor kinderen, hebben we een uitgebreide keuze uit leuke kleuren en prints.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook een afspraak maken met een orthopedisch adviseur via T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Dorsaalspalk met sandaal polyprop kinderspalk

Dorsaal spalk met sandaal polyprop kinderspalk

Dorsaal spalk nachtvoorziening kinderspalk

Dorsaal spalk met sandaal koolstof kinderspalk 2

Dorsaal spalk met sandaal koolstof kinderspalk

Dynamische koolstof kinderspalk

Surestep

Een Surestep is een confectie enkel-voetorthese die wordt gebruikt voor jonge kinderen die net beginnen met staan en lopen. De orthese is van dun materiaal gemaakt en licht van gewicht. Het corrigeert de voet en zorgt voor stabiliteit en zekerheid en stimuleert de ontwikkeling van uw kind.

De Surestep draagt uw kind overdag over de sok in een confectieschoen. Doordat de Surestep de voet stabiel houdt is een stevige schoen niet nodig.
Wanneer uw kind ouder wordt en de situatie verbetert, kan voor sommige kinderen uiteindelijk een steunzool voldoende zijn. Voor andere kinderen is een maatwerk enkel-voetorthese of een paar orthopedische schoenen een beter advies. De maatwerk orthesen en schoenen worden regelmatig vervangen totdat uw kind is uitgegroeid.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook een afspraak maken met een orthopedisch adviseur via T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Kiddie gait – Kiddie rocker

Voor kinderen zijn er tegenwoordig ook steeds meer confectie enkel voet orthesen verkrijgbaar. Twee daarvan zijn de Kiddie Gait en de Kiddie Rocker. Deze enkel voet orthesen zijn vergelijkbaar met de Toe off en de Blue rocker voor de volwassenen.
Ze zijn beiden gemaakt van carbon met een schaal aan de voorzijde. Dit zorgt voor een relatief lichte enkel voet orthese, die tevens wat energie teruggeeft tijdens de afzetfase van het lopen. De schaal aan de voorzijde geeft extra steun zodat de knie niet te ver door kan buigen.
De Kiddie Gait en de Kiddie Rocker kunnen bijvoorbeeld ingezet worden bij een dropfoot, bij het tenenlopen en bij andere afwijkingen in het looppatroon ten gevolge van Spina Bifida, Cerebrale Parese of overige aandoeningen.
Het verschil tussen de Kiddie Gait en de Kiddie Rocker is dat de Kiddie Rocker extra stevig is en daarmee biedt deze extra stabiliteit indien nodig.
Wilt u meer informatie over de Kiddie Gait of Kiddie Rocker? Dan kunt u een afspraak maken met een orthopedisch adviseur. U kunt bellen met T. 015 257 01 64 of het afspraakformulier invullen. Afspraken zijn altijd geheel vrijblijvend.

Enkel voet orthese – koolstof en kunststof

Wanneer een confectie orthese onvoldoende is qua pasvorm of onvoldoende steun biedt wordt er gekozen voor een maatwerk enkel voet orthese. Deze maatwerk enkel voet orthese bestaat uit een kunststof of een koolstof schaal. Bij een varus- of valguskanteling van de enkel wordt deze vaak gecombineerd met een leren laars of sandaal.
Bij de afspraak om maat te nemen wordt er een gipsmodel van de voet en het onderbeen gemaakt. De kleuren van de achterschaal en het leer worden gekozen en na afloop krijgt uw kind een gipsdiploma. Het gipsmodel wordt na het maatnemen door ons verder bewerkt, zodat we de orthese exact op maat kunnen maken.
De orthese kan gemaakt worden van kunststof of volledig opgebouwd worden uit verschillende koolstof lagen. De stijfheid van de orthese kan op deze manier beïnvloed en daarmee de functie van de orthese tijdens de verschillende fasen van het gaan.
Twee weken na maatnemen wordt de orthese gepast in een ruwe vorm. Daarna wordt de orthese aangepast indien nodig en netjes afgewerkt op de bandage afdeling. Drie weken na maatnemen is de enkel voet orthese klaar om af te leveren.
Na afleveren is het verstandig schoenen te gaan zoeken in de juiste maat. De orthese heeft altijd wat extra ruimte bij de tenen voor de groei en de afwikkeling van de voet tijdens het gaan. De orthese biedt de stabiliteit, dus vaak is een soepele confectieschoen voldoende.
Welk type enkel voet orthese het meest geschikt is voor uw kind is afhankelijk van de indicatie en wordt bepaald door de orthopedisch adviseur in overleg met de revalidatie arts.

Enkel voet orthese – Dynamisch

Wanneer een confectie orthese onvoldoende is qua pasvorm of onvoldoende steun biedt wordt er gekozen voor een maatwerk enkel voet orthese. Deze maatwerk enkel voet orthese bestaat uit een kunststof of een koolstof schaal. Bij een varus- of valguskanteling van de enkel wordt deze vaak gecombineerd met een leren laars of sandaal. Zodra een stijve spalk teveel beperkt in de beweging of de spierlengte onvoldoende is kan de orthese met scharnier vervaardigd worden.
Er zijn verschillende soorten scharnieren. Zoals een Tamarack scharnier, een Ultraflex scharnier, Multimotion scharnier of een Caroli veer. De orthese met een Tamarack scharnier wordt gedurende de dag gedragen. Hierdoor biedt de orthese meer vrijheid in de enkel. Hierdoor is een mooier looppatroon mogelijk, het traplopen gaat soepeler en het is makkelijker om door de knieën te zakken. De overige scharnieren worden voornamelijk gebruikt in een nachtorthese. Maar de orthese kan ook gedurende de dag in rust worden gebruikt. De orthese geeft een constante kracht in de enkel waardoor de spierlengte wordt behouden of de spieren op lengte kunnen worden gebracht. Deze kracht kan individueel worden aangepast. De orthopedisch adviseur geeft bij afleveren een uitleg over de werking van het scharnier. De draagduur van deze orthesen is belangrijker dan de kracht die wordt uitgeoefend.
Bij de afspraak om maat te nemen wordt er een gipsmodel van de voet en het onderbeen gemaakt. De kleuren van de achterschaal en het leer worden gekozen en na afloop krijgt uw kind een gipsdiploma. Het gipsmodel wordt na het maatnemen door ons verder bewerkt, zodat we de orthese exact op maat kunnen maken.
De orthese kan gemaakt worden van kunststof of volledig opgebouwd worden uit verschillende koolstof lagen. De stijfheid van de orthese kan op deze manier beïnvloed en daarmee de functie van de orthese tijdens de verschillende fasen van het gaan.
Twee weken na maatnemen wordt de orthese gepast in een ruwe vorm. Daarna wordt de orthese aangepast indien nodig en netjes afgewerkt op de bandage afdeling. Drie weken na maatnemen is de enkel voet orthese klaar om af te leveren.
Na afleveren is het verstandig schoenen te gaan zoeken in de juiste maat. De orthese heeft altijd wat extra ruimte bij de tenen voor de groei en de afwikkeling van de voet tijdens het gaan. De orthese biedt de stabiliteit, dus vaak is een soepele confectieschoen voldoende.
Welk type enkel voet orthese het meest geschikt is voor uw kind is afhankelijk van de indicatie en wordt bepaald door de orthopedisch adviseur in overleg met de revalidatie arts.

Maatwerk schoenen kinderen

Als uw kind (voet)klachten heeft die met een steunzool niet kunnen worden opgelost dan kan een opmaat gemaakt schoen een oplossing zijn. Er kan een keuze worden gemaakt tussen orthopedische schoenen en semi-orthopedische schoenen. Elk kind wil schoenen dragen die er mooi uit zien en die zo min mogelijk opvallen. Bij het uitzoeken van de schoenen hebben de kinderen de mogelijkheid om zelf te bepalen of ze een bepaalde afbeelding op de schoen willen of dat het moet lijken op een sportschoen uit de winkel. De medewerkers bij Van Dalen Voet & Schoencentrum doen dit graag voor Uw kind.

Een orthopedische schoen is een opmaat gemaakte schoen die geheel naar wens kan worden vervaardigd. Er kan gekozen worden tussen verschillende leer soorten en modellen, of je neemt zelf een voorbeeld schoen mee. Als de klachten niet zo zwaar zijn dan is misschien semi-orthopedische schoenen een oplossing. Deze schoenen worden in een fabriek gemaakt maar in de maten die de adviseur heeft gemeten en is er voldoende ruimte voor het dragen van een steunzool. Een revalidatiearts of orthopedisch chirurg kunnen deze voorzieningen voorschrijven.

Copyright 2024 Westland Orthopedie

Click to listen highlighted text!