De dagelijkse dingen weer doen.

De Therapeutisch elastische kous of steunkous

Dat een steunkous kan helpen bij spataderen wist u misschien al. Spataderen zijn dikke kronkelende blauwe aders die over het been lopen of verwijdde aders in het diepe veneuse stelsel. Deze aders zijn abnormaal verwijd, waardoor het kleppensysteem minder goed werkt. Dit geeft klachten als rusteloze benen, tintelingen en pijn.

Steunkousen helpen ook tegen vochtophoping (oedeem), bijvoorbeeld dikke enkels. Dit kan meerdere oorzaken hebben: slechte vochtafvoer van de aders, slechtwerkende of geen lymfeklieren (lymfe oedeem) meer hebben.
Al met al, de steunkous vermindert de vochtuittreding, verbetert de vochtopname, vermindert de klachten van spataderen en verbetert de werking van de kuitspierpomp. De kuitspierpomp zorgt voor een afvoer van bloed en vocht uit de benen.

Er zijn twee soorten steunkousen:
• de rondbreikous: deze kous heeft geen naad en wordt vaak ingezet bij lichtere problematiek
• de vlakbreikous: deze kous heeft een naad en wordt vaak ingezet bij zwaardere problematiek.
Welke kous er wordt gekozen, is vaak gebaseerd op de diagnose, de tijd van zwachtelen, lichaamsbouw en huidproblematiek. Ook bestaan er verschillende drukklassen (1-4) kousen.
Helaas kan de steunkous er niet voor zorgen dat het been vochtvrij wordt, de kous zorgt ervoor dat het been vochtvrij blijft. Daarom is het van belang dat het been vochtvrij is tijdens het aanmeten van de kous. Vooraf zwachtelen kan helpen om het vocht uit uw been te krijgen voordat de kousen worden aangemeten.
De steunkousen (drukklasse 2 t/m 4) worden vergoed door middel van een verwijzing van uw huisarts en vallen onder het basispakket. Steunkousen met drukklasse 1 worden niet vergoed.

Aantrekhulpmiddelen

Om een steunkous gemakkelijk aan te trekken bestaan er diverse hulpmiddelen

Westland Orthopedie voert de volgende merken;

Doff ’n donner

Easy slide/ magnide

Steve

Doff ‘N DONNER

De Doff ’n Donner is een hulpmiddel om therapeutisch elastische kousen aan én uit te trekken. Het is een donutvormige waterzak, die over het been heen getrokken word. Het bijzondere aan dit hulpmiddel is, dat de kous omhoog geduwd wordt in plaats van aan de kous te trekken. Hierdoor is minder kracht nodig, wat weer resulteert in gemakkelijk en comfortabel gebruik voor zowel gebruikers als zorgverleners. De Doff ’n Donner past zich makkelijk aan de kous en de vorm van de van de ledematen aan. Hij rolt makkelijk over bandages, ingesmeerde of natte ledematen en zelfs pleisters. De Doff ‘n Donner is geschikt voor kousen met open en gesloten teen.
De Doff ’n Donner is verkrijgbaar als een set van een Cuff en een Cone of enkel als een Cuff. Een Cone (stok) is een extra hulpmiddel waarmee je de kous makkelijker om de Cuff kunt rollen.

Easy slide / magnide

Dit aantrekhulpmiddel wordt over de voet getrokken, vervolgens wordt de kous hier overheen aangetrokken. De easy slide is gemaakt van een zeer glad materiaal, dat nogmaals bewerkt is, waardoor het extra glad is. Dit geeft een product met een zeer hoge wrijvingsreductie. Hierdoor word de fysieke belasting van de zorgverleners en de patiënten erg verminderd waardoor het aantrekken van de kousen extra makkelijk gaat.
De Easy-Slide biedt een uitkomst voor patiënten die therapeutische elastische kousen of panty’s met een open teenstuk dragen. De Magnide is specifiek voor gesloten teen.

Unloader Hip

STEVE

 

De Steve+ is het hulpmiddel voor het aantrekken én uittrekken van alle soorten compressiekousen. De kousen kunnen aangetrokken worden waarbij de patiënt zich niet meer hoeft te bukken en hierdoor kan de patiënt zelfstandig, overal en met weinig kracht de steunkousen aan-en uittrekken.

Copyright 2024 Westland Orthopedie

Click to listen highlighted text!