De dagelijkse dingen weer doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prothesen

Een prothese is een hulpmiddel dat een ontbrekend of geamputeerd ledemaat vervangt. Dit kan een been zijn, een arm of een deel van uw been of arm. Een prothese kan functies van het missende lichaamsdeel overnemen, maar u kunt ook om cosmetische redenen voor een prothese kiezen.

Voor uw prothese kunt u bij Westland Orthopedie terecht indien u net geamputeerd bent en een eerste prothese krijgt. Maar ook voor de beoordeling van uw huidige prothese, een controle, second opinion of een uitgebreide gangbeeldanalyse bent u bij ons van harte welkom!

Beenprothesen

Wanneer het been of een deel van het been geamputeerd is, kunt u zelf beslissen of u een beenprothese zou willen, want dat hoeft natuurlijk niet. U kunt ook kiezen voor het gebruik van een rolstoel en één been transfers maken met krukken, ook dat is een mogelijkheid. De orthopedisch adviseur, fysiotherapeut en de revalidatiearts zullen u begeleiden bij deze keuze en bespreken alle mogelijkheden met u.

Wij leveren prothesen voor de onderste extremiteit. Dat zijn alle amputaties vanaf de heup tot aan de voet. Wanneer er alleen een deel van de voet geamputeerd wordt of een teen, wordt er vaak gekozen voor orthopedisch schoeisel (link naar Van Dalen) in plaats van een prothese. De prothese wordt voorgeschreven door een arts, vaak een specialist en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.


Bij Westland Orthopedie zullen we samen met u bekijken wat u graag weer wilt kunnen doen met de prothese. Voor u de ‘dagelijkse dingen’ weer mogelijk maken, dat is wat ons drijft! Of dat nu het huishouden doen of een wandeling maken naar het centrum is of dagelijks sporten en een wereldreis maken…dat maakt voor ons geen verschil. Wij kijken samen met u wat er technisch mogelijk is en halen het maximale eruit voor u. U heeft bij ons een vaste orthopedisch adviseur die u leert kennen en waarop u kunt bouwen. Wel zo vertrouwd!

Bovenbeen

Indien uw been geamputeerd is boven uw knie, krijgt u een bovenbeenprothese. Bij een bovenbeenamputatie mist u de voet, een deel van het been en uw knie. Deze worden vervangen door de prothese. Met name voor de knie zijn er veel verschillende oplossingen beschikbaar.

Wij zijn gecertificeerd leverancier van de elektronische microprocessor gestuurde knieën (MPK) zoals de Rheo knee, de C-leg of de VGK. Voor de MPK knieën faciliteren wij samen met onze fysiotherapeuten gangbeeldanalysen (link maken) en proefpassingen (link maken) om de juiste keuze voor u te maken. Deze keuze is gebaseerd op uw amputatieniveau, uw lichaamsgewicht en uw activiteitenniveau. Ook uw wensen en het beoogd gebruikt spelen een rol om samen met uw adviseur de juiste keuze te maken.

De prothese zelf bestaat uit een koker die de stomp omvat, een knie, een buis en een dynamische koolstof voet met daarbij enkele verbindingsstukken. De koker kan op verschillende manieren bevestigd worden aan de stomp. Door middel van een liner (siliconen kous) met penverbinding of een vacuümverbinding. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van een vacuümverbinding, maar wanneer de stomp veel in volume wisselt is deze verbinding minder geschikt.

Onderbeen

Indien uw been geamputeerd is onder uw knie, krijgt u een onderbeenprothese. Wij leveren verschillende typen onderbeenprothesen, afhankelijk van onder andere het amputatieniveau, de vorm van de stomp, uw lichaamsgewicht en uw activiteitenniveau. Ook uw wensen en het beoogd gebruik spelen een rol om samen met uw adviseur de juiste keuze te maken.

De prothese zelf bestaat uit een koker die de stomp omvat, een buis en een dynamische koolstof voet met daarbij enkele verbindingsstukken. De koker kan op verschillende manieren bevestigd worden aan de stomp. Een kunststof binnenkoker met buitenkoker, een liner (siliconen kous) met penverbinding, een vacuümverbinding en een conventionele verbinding met leren dijkap. Wanneer de stomp veel in volume wisselt is de vacuümverbinding minder geschikt.

badprothese
zwemprothese

Specifieke prothesen

Behalve de reguliere boven- en onderbeenprothesen maken wij ook prothesen met een specifiek doel. Het gaat hier vaak om prothesen om een hobby of sport mogelijk te maken. Ons motto voor onze klanten is: ‘De dagelijkse dingen weer doen’. Hierbij vinden wij hobby’s en sport ook heel belangrijk. Informeer geheel vrijblijvend of de orthopedisch specialist een op maat gemaakte oplossing heeft voor uw hobby of sport.
Helaas wordt een prothese die puur bedoeld is voor sport, niet altijd vergoedt uit de basisverzekering, mogelijkheden liggen bij de gemeente in de vorm van een WMO. WO werkt samen met de verschillende gemeentes om uw WMO aanvraag in goede banen te leiden.

Arm- en handprothesen

Wanneer u een vraag over heeft over een nieuwe hand- of armprothese, staan wij altijd open voor het geven van vrijblijvend advies. Wij verwijzen u graag door naar instellingen waar wij alle vertrouwen in hebben en met wie wij al jaren samenwerken. Ook reparaties aan hand- en armprothesen van bestaande klanten zijn op deze adressen in goede handen.

Voet

Wanneer er alleen een deel van de voet geamputeerd wordt of een teen, kan er gekozen worden voor een siliconen prothese of orthopedisch schoeisel. Westland Orthopedie levert silicone prothesen voor de voet en de tenen. Wij kunnen een niet van echt te onderscheiden prothese leveren zoals de onderstaande voorvoetprothese.

De prothesevoet wordt gemaakt van siliconen met verschillende hardheden. Deze opbouw maakt het mogelijk om weer op een natuurlijke manier te lopen. Wanneer u een siliconen voorvoetprothese draagt kunt u weer gewone schoenen dragen. Ook kunt u weer blootvoets lopen. Hierdoor worden een hoop dagelijkse bezigheden weer mogelijk.

Een siliconen voorvoetprothese is geschikt voor mensen bij wie het enkelgewricht is behouden bij de voetamputatie.

Copyright 2024 Westland Orthopedie

Click to listen highlighted text!