De dagelijkse dingen weer doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergoedingen

Een prothese is een hulpmiddel dat een ontbrekend of geamputeerd ledemaat vervangt. Dit kan een been zijn, een arm of een deel van uw been of arm. Een prothese kan functies van het missende lichaamsdeel overnemen, maar u kunt ook om cosmetische redenen voor een prothese kiezen.

Voor uw prothese kunt u bij Westland Orthopedie terecht indien u net geamputeerd bent en een eerste prothese krijgt. Maar ook voor de beoordeling van uw huidige prothese, een controle, second opinion of een uitgebreide gangbeeldanalyse bent u bij ons van harte welkom!

Fysiotherapie+ Ortho Active

Ortho Active valt onder fysiotherapie. De behandelingen die u krijgt zijn direct of via de zorgverzekeraar te declareren. Er zijn met alle zorgverzekeraars zorgcontracten afgesloten waardoor het declaratieproces eenvoudig via de administratie van Ortho Active kan verlopen.

Orthese (Brace, Spalk, Beugel, Korset)

Meestal hebt u een verwijsbrief/recept nodig van uw behandelend specialist en/of arts om een hulpmiddel vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar. Tijdens uw afspraak op het spreekuur geeft u het verwijsbriefje aan de orthopedisch adviseur. Wij vertellen u of wij uw hulpmiddel eerst moeten aanvragen bij uw verzekering, of dat deze na het maatnemen direct in productie genomen wordt of besteld kan worden. Indien er eerst een aanvraag naar uw verzekering gestuurd dient te worden, moeten wij wachten op de machtiging. Dit kan 4 weken duren.

Wettelijk is vastgelegd dat een orthese minimaal 1 of 2 jaar moet meegaan. Wij zullen u, mede op verzoek van de zorgverzekeraars, oproepen voor de controle van uw hulpmiddel als deze termijn is verstreken. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat uw hulpmiddel nog voldoet aan de eisen en uw wensen. Indien nodig kunnen we het hulpmiddel ook vervangen. Bijvoorbeeld bij hevige slijtage of als het hulpmiddel niet meer past. Vaak is voor een herhaling van een orthese een verwijsbriefje/recept van uw huisarts voldoende.

Als er sprake is van een nieuwe of veranderde medische indicatie, bijvoorbeeld als uw been dunner wordt of uw klachten verergeren/verbeteren, kan een orthese ook aangepast of vervangen worden vóórdat de wettelijk vastgestelde minimumtermijn verstreken is. Informeer naar de mogelijkheden

(SEMI) Orthopedische schoenen

(Semi) orthopedische schoenen zijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar, als er sprake is van langdurig gebruik. Op basis van een verwijsbriefje/recept van een specialist (of soms is de huisarts voldoende) kan de orthopedisch schoentechnicus adviseren over de aanvraagprocedure bij de zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor herhalingslevering of reparatie. Voor de meeste verzekeraars geldt dat 3 maanden na het leveren van het eerste paar schoenen, u recht heeft op een wisselpaar. Daarna kunnen wij om de 15 tot 18 maanden, afhankelijk van de zorgverzekeraar, een herhalingspaar aanvragen. Voor kinderen is dit om de 9 maanden, zonder recht op een wisselpaar in verband met groei. Voor een herhalingslevering volstaat een verwijsbriefje/recept van de huisarts, soms is een motivatie van onze orthopedisch schoentechnicus voldoende.
Eigen bijdrage: Voor (semi) orthopedische schoenen geldt een wettelijke eigen bijdrage die jaarlijks wordt vastgesteld. Voor 2023 is het €124,00 voor verzekerden boven de 16 jaar en €62,00 voor verzekerden onder de 16 jaar. De eigen bijdrage dient afgerekend te worden bij aflevering.

Orthopedische voorziening aan confectieschoenen (OVAC)

Afhankelijk van uw medische indicatie kan uw orthopedisch schoentechnicus uitleg geven over de vergoeding.

Prothese

Meestal hebt u een verwijsbriefje/recept nodig van uw behandelend specialist om een hulpmiddel vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar. Tijdens uw afspraak geeft u het verwijsbriefje aan de orthopedisch adviseur. Hij/zij vertelt u of wij uw hulpmiddel eerst moeten aanvragen bij uw verzekering, of dat deze na het maat nemen direct in productie genomen wordt. Indien er eerst een aanvraag naar uw verzekering gestuurd dient te worden, moeten wij wachten op de machtiging. Dit kan ongeveer 4 weken duren. Vaak is voor een herhaling van een prothese een verwijsbriefje/recept van uw huisarts voldoende. Opnieuw maat nemen is vaak nodig bij een herhalingsverstrekking om zeker te zijn van de juiste maat. Wettelijk is vastgelegd dat een prothese ten minste 3 jaar moet meegaan. Als er sprake is van een medische indicatie, bijvoorbeeld als een been dunner wordt of wanneer de stand verandert, kan een prothese aangepast of vervangen worden, ook vóórdat de wettelijk vastgestelde minimumtermijn verstreken is.

Steunkousen

Op de vergoeding van elastische kousen zijn verschillende varianten mogelijk. In de meeste gevallen krijgt u eerst één paar/stuk kousen. Na drie maanden worden uw benen gecontroleerd, waarna u recht heeft op twee nieuwe paren/stuks. Deze tweede levering moet u minimaal 12 maanden gebruiken. Soms is voor de herhaling voor kousen een voorschrift van uw huisarts nodig. De orthopedisch adviseur kan u vertellen of dat bij uw verzekering van toepassing is. Ook bij een herhalingsverstrekking is een controlemeting nodig. Zo kunnen maatverschillen geconstateerd worden en kan de juiste maat voor u besteld worden. Als er sprake is van een wijziging in medische indicatie, bijvoorbeeld als een been dunner wordt, kunnen kousen vóór de vastgestelde verstrekkingstermijn geleverd worden. Vaak vereist de verzekering dan een voorschrift van uw behandelend arts met een gewijzigde medische indicatie.

Steunzolen

Steunzolen vallen niet onder de basis verzekering maar onder de aanvullende zorgverzekering. De vergoeding voor steunzolen verschilt per verzekeraar. Wij raden u aan om van te voren uw polisvoorwaarden te raadplegen, zodat u weet of u voor vergoeding in aanmerking komt. De steunzolen dienen te worden afgerekend bij aflevering. Vervolgens kunt u de nota zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. Bij dagelijks gebruik gaan steunzolen 1 à 1,5 jaar mee. Na deze tijd is de gewenste ondersteuning niet meer gegarandeerd. U kunt zelf een afspraak maken voor de controle van uw steunzolen.
Prijzen 2023
Volwassenen 1e paar (vanaf 12 jaar): € 215.-
Volwassenen 2e paar (tegelijkertijd aanmeten): € 195.-
Kinderen tot 12 jaar 1e paar: € 185.-
Kinderen tot 12 2e paar (tegelijkertijd aanmeten): € 165.-

  Overzicht zorgverzekeraars

  Hier kunt u per zorgverzekeraar de vergoedingen zien.

  Selecteer eerst uw zorgverzekeraar daarna kun u op de knop drukken.

  De informatiepagina van de gekozen verzekering opent in een nieuw tabblad.


  Copyright 2024 Westland Orthopedie

  Click to listen highlighted text!